Recepta de croquetes de pollastre tradicionals

Les croquetes són un dels aperitius més apreciats i versàtils de la gastronomia no només espanyola, sinó també de la catalana.

Aquest petit plaer en forma de boleta (o cilindre) arrebossada i fregida és capaç de conquerir qualsevol paladar amb la seva textura cruixent per fora i cremosa per dins.

És una delícia culinària ideal per compartir amb amics i familiars en qualsevol ocasió, ja sigui en un sopar informal, una celebració especial o simplement per gaudir d'un bon àpat casolà.

Originaries d'Europa, les croquetes van arribar a la Península Ibèrica de la mà de la cuina francesa i van adoptar ràpidament les seves pròpies versions locals.

A Catalunya, les croquetes són molt preciades i es poden trobar en una gran varietat de sabors, incloent ingredients com el pernil serrà, la carn de pollastre, el bacallà, els bolets, l'escalivada, la tonyina, el formatge entre molts altres.

El secret d'unes bones croquetes resideix en la preparació de la beixamel, una salsa cremosa i suau que s'utilitza com a base per a la barreja de croquetes. La clau és aconseguir una beixamel que no sigui ni massa espessa ni massa líquida, amb una textura perfecta per embolicar els ingredients i que mantingui la forma al fregir.

A més, el correcte arrebossat és crucial per aconseguir una croqueta cruixent i daurada. Aquesta tècnica consisteix en passar les boletes de beixamel primer per farina, després per ou batut i finalment per pa ratllat, assegurant-se que la capa exterior sigui uniforme.

En aquesta recepta, t’ensenyarem com preparar unes croquetes delicioses i irresistibles.

A més, al final de l’article et deixem els millors trucs i consells per a que triomfis amb la teva recepta de croquetes de pollastre casolanes.

No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants

Pollastre amb gambes a la catalana, la recepta de mar i muntanya que no et pots perdre

Pollastre amb gambes

Pollastre al curry

Pollastre al curry

Pollastre a la cervesa fàcil i ràpid

Pollastre a la cervesa

Magret d’ànec amb salsa de vinagre balsàmic i mel decorat amb fruits del bosc

Magret d'ànec amb salsa de mel

Ingredients

Descargar llista compra

Com fer croquetes de pollastre pas a pas

  1. El primer pas d’aquesta recepta es tallar la ceba i l’all a trossets ben petits. Recomano tallar la ceba a l’estil Brunoise.
  2. Seguidament piquem bé la carn de pollastre ja cuita per a que estigui ben desfilada.
  3. En una cassola a foc mitjà, posem la mantega perquè es desfaci. Un cop estigui gairebé desfeta afegim la ceba i l'all que acabem de picar.
  4. En aquest punt podem posar una mica de sal i opcionalment nou moscada. Sofregim fins que la ceba i l’all comencin a estar transparents i tendres. Durant tot aquest procés és important anar remenant la barreja per evitar que s’enganxi a la cassola.
  5. A continuació, afegim la farina i barregem bé fins que es formi una pasta. De mica en mica, posem llet, remenant constantment per evitar que es formin grumolls. Cuinem la beixamel durant uns 5-7 minuts fins que estigui espessa i llisa. Assaonem amb sal i pebre al gust.
  6. Incorporem la carn de pollastre desfilada amb la resta d’ingredients. Barregem bé i cuina durant 2-3 minuts. És important que el pollastre quedi ben incorporat a la mescla.
  7. Deixem que la barreja es refredi i després la guardem a la nevera durant unes 2 hores o fins que la massa de croqueta de pollatre estigui ben ferma.
  8. Un cop passat aquest temps, traiem la barreja de la nevera i, amb les mans lleugerament humides, fem petites boletes o cilindres de la mida desitjada.
  9. Preparem tres plats separats amb farina, ou batut i pa ratllat. Passem primer les croquetes per la farina, després per l'ou batut i finalment pel pa ratllat. És important assegurar-se que estiguin completament cobertes del arrebossat.
  10. Escalfem una bona quantitat d'oli en una paella o una fregidora a 180 °C. Tot seguit fregim les croquetes en tandes, sense sobrecarregar la paella, durant uns 2-3 minuts per banda, o fins que estiguin daurades i cruixents.
  11. Retirem les croquetes amb una escumadora i les deixem reposar sobre paper de cuina per a que absorbeixi l'excés d'oli.
  12. Ja només ens queda disfruta d’aquesta deliciosa recepta de croquetes de pollastre amb els nostres amics o familiars!

Trucs i consells per preparar les millors croquetes casolanes

Aquí tens alguns trucs i consells útils perquè preparis unes delicioses croquetes casolanes en català:

Beixamel perfecta: Per aconseguir una beixamel suau i cremosa, fon la mantega a foc lent i incorpora-hi la farina poc a poc, remenant constantment per evitar que es formin grumolls. Després, afegeix la llet a poc a poc, sempre remenant, fins a obtenir la consistència desitjada.

Deixa reposar la massa: Un cop hagis preparat la beixamel amb els ingredients de la teva elecció, deixa-la reposar a la nevera durant un mínim de 2 hores (preferiblement de 4 a 6 hores) perquè la massa es compacti i sigui més fàcil de manipular.

Utilitza una cullera o una màquina per fer croquetes: Per donar forma a les croquetes, pots utilitzar una cullera o una màquina especial per a croquetes. D'aquesta manera, aconseguiràs unes croquetes més uniformes en mida i forma.

Mantén les mans humides: Per evitar que la massa s'enganxi a les mans quan estiguis donant forma a les croquetes, mulla't lleugerament les mans amb aigua.

Arrebossa en tres etapes: Per aconseguir un arrebossat uniforme, passa primer les croquetes per farina, després per ou batut i finalment per pa ratllat. Aquest procés assegurarà una croqueta cruixent i ben daurada.

Fes les croquetes amb antelació: Si vols guanyar temps, pots preparar les croquetes amb antelació i congelar-les abans de fregir-les. Això et permetrà tenir-les a punt per a qualsevol ocasió.

Utilitza oli d'alta qualitat: Per obtenir unes croquetes daurades i cruixents, utilitza un oli d'alta qualitat per fregir, com l'oli d'oliva verge extra o l'oli de gira-sol.

Mantén la temperatura de l'oli: És important mantenir una temperatura constant de l'oli, entre 170-180 °C, per assegurar una cocción uniforme i evitar que les croquetes s'obrin o absorbeixin massa oli.

No sobrecarreguis la paella: Fes les croquetes en petites tandes per mantenir la temperatura de l'oli i evitar que s'enganxin entre elles.

Escórre les croquetes: Un cop hagis fregit les croquetes, col·loca-les sobre paper de cuina per retirar l'excés d'oli i mantenir la seva textura cruixent.

Seguint aquests consells, les teves croquetes casolanes quedaran delicioses i amb una textura perfecta, dignes d'un professional!

imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.

Ingredients

Procediment

Més receptes

X

És gratis! Uneix-te a la nostra increïble comunitat de cuina catalana

Descobreix al nostre butlletí gastronòmic receptes exclusives i secrets culinaris que portaran la teva cuina al següent nivell.

Aquesta recepta pot contenir els al·lèrgens següents: