El coriandre no només és una espècia deliciosa a la cuina asiàtica o marroquina. També té propietats curatives. En aquest article et mostrem tot el que cal saber sobre aquesta espècie i planta medicinal.

El coriandre, una de les herbes més antigues que es fan servir a la cuina. Sobretot és conegut per plats asiàtics, àrabs o indis. Les fulles de coriandre fresques tenen un sabor propi fort i lleugerament picant.

Les llavors de coriandre, seques o mòltes, tenen un sabor una mica més suau. Alhora, l'espècie conté una substància que té un efecte antibiòtic, i conté diferents olis essencials.

Com a resultat, no només és excel·lent a la cuina, sinó que també té un efecte curatiu, de forma completament natural.

Coriandre: Propietats curatives de la planta

Amb els seus nutrients alts en proteïnes i olis essencials que milloren la salut, el coriandre és un fidel aliat en multitud de malalties. Té un efecte estimulant de la circulació, a més de ser antibacterià i antiinflamatori.També té un efecte fungicida que inhibeix el creixement de fongs.

El coriandre té a més aquests efectes:

1. Alleugereix els problemes digestius com la inflor, la diarrea, o la síndrome de l'intestí irritable.

2. Redueix les malalties inflamatòries cròniques, com ara el reumatisme o l'artritis, i les infeccions.

3. Inhibeix el creixement de bacteris i fongs.

4. Redueix tant el sucre a la sang com el colesterol.

5. Alleugereix els còlics menstruals.

6. Cura ferides i úlceres a la boca.

Com veus, el coriandre té una varietat de beneficis. Pots fer-lo servir interna o externament, ja que a més de la planta de coriandre per cuinar, també pots comprar coriandre com llavors, o oli essencial.

Com cuinar amb coriandre les teves receptes preferides

A més del te i els plats asiàtics, també pots afegir coriandre, o llavors de coriandre, al teu batut o picat a la teva sopa de verdures. També pots utilitzar-lo per assaonar amanides i plats especiats. També pots preparar dips o fer tu mateix un pesto de coriandre. Una mica de coriandre al teu pa casolà també pot ser deliciós.

Pesto de coriandre

Com que el coriandre en si ja és força saborós, no es necessita gaire per fer un bon pesto casolà. El pesto de coriandre sap millor si afegeixes nous, llavors diverses i un bon rajolí d’oli d'oliva.

Per a un pot de pesto de coriandre necessites els ingredients següents:

-2 manats de coriandre fresc.

-100 grams de nous.

-100 ml d’oli d’oliva.

-1 gra d'all.

-1/2 llimona (suc).

-Sal i pebre.

Abans de preparar el pesto de coriandre, has de preparar un o més recipients per conservar-lo.

Preparació:

Rentem bé el coriandre i rebutgem les fulles podrides o pansides. És important assegurar-se d'assecar-lo bé, ja sigui escorrent-ho, o utilitzant un centrifugador d'amanida.

En una liquadora o recipient adequat, barregem el coriandre amb les nous, l'oli d'oliva, la dent d'all pelat i el suc de mitja llimona.

Triturem tots els ingredients fins a obtenir una massa tan homogènia com sigui possible. Si les tiges d'herbes s'assenten al full de la batedora, cal fer una pausa i separar-les. És important primer treure el cable d'alimentació de l'endoll.

Finalment assaonem el pesto de coriandre amb sal i pebre al gust, i omplim amb ell els pots. Si no vols fer servir el pesto de coriandre immediatament, pots guardar el flascó en un lloc fresc i fosc, així es conservarà durant tres o quatre setmanes.

Recepta de pa casolà amb coriandre

Per fer aquesta recepta de pa cruixent casolà amb llavors de coriandre, el primer que cal fer és preescalfar el forn a 220°C amb calor amunt i avall, i posar un recipient a prova de foc amb aigua a l'interior.

Pren nota dels ingredients que necessitaràs:

-20 grams de llevat.

-1 pessic de sucre.

-400 g de farina.

-1 culleradeta de sal marina fina.

-75 ml d’oli d’oliva.

-2 cullerades de llavors de coriandre.

Barregem en un bol el llevat amb uns 200 ml d'aigua tèbia i el sucre. Barregem també la farina amb la sal en un bol a part i afegim el llevat dissolt. També posem uns 50 ml d'oli d'oliva a la farina i ho pastem tot fins a formar una massa uniforme i relativament suau.

Afegim una mica més d'aigua o farina si cal. Cobrim i deixem créixer en un lloc càlid durant uns 45 minuts, més o menys fins que dobli el seu volum.

Mentrestant podem triturar el coriandre en un morter. Quan la massa hagi doblegat la seva mida, tornem a amassar-la breument en una superfície de treball ben enfarinada, i afegim aproximadament la meitat del coriandre.

Dividim la massa en 12 porcions i donem forma a cadascuna com a petits pans plans. Col·loquem els panets en una safata folrada amb paper de coure, ruixim amb l'oli restant i empolvorem el coriandre que havíem reservat.

Fornegem al forn preescalfat durant uns 25 minuts, fins que estiguin daurats. Retirem i deixem refredar. Després podem omplir-los amb els nostres ingredients preferits, pollastre, formatges cremosos, verdures i salses.

Beneficis que t’aporta el consum de coriandre

Les fulles verdes del coriandre, pel seu sabor, no agraden a tothom, però asseguren un ventre pla. Tant l'herba com les llavors comestibles prevenen la flatulència i estimulen la digestió. El seu efecte antibacterià també protegeix contra la inflamació al tracte gastrointestinal.

El coriandre és un digestiu comprovat, i aquesta espècie a més relaxa el cos i la ment. És conegut per ser utilitzat, per exemple, per fer infusions que poden ajudar contra problemes de les vies respiratòries, vies urinàries, el greix, la pell o els nervis.

Pots prendre una infusió de coriandre, comí, i fonoll a la nit amb la consciència tranquil·la, ja que els seus ingredients tenen un efecte calmant per ajudar-te a agafar el son.

Tot i això, cal dir que el sabor del te pot ser una mica inusual, almenys per a les persones que no estan acostumats a prendre infusions amb molta freqüència.

imatge autor recepta

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.