Recepta de canelons a la catalana

La recepta d’avui s'assembla molt a la que vaig portar la setmana passada de canelons de carn . No obstant, avui utilitzarem altres tipus de carn i afegirem l’ingredient clau que converteix els canelons de carn en canelons a la catalana : el foigras.

Aquesta és la recepta típica de Catalunya que es cuina el 26 de desembre , el dia després de nadal. És molt comú utilitzar tota la carn d’olla que s’ha emprat per fer la escudella catalana i reutilitzar-la per fer aquesta exquisita recepta de canelons.

És una recepta que pot semblar una mica elaborada i complicada al principi, ja que hem de preparar els canelons i la beixamel amb la seva textura característica. No obstant, amb una mica de pràctica i seguint els nostres passos segur que aconsegueixes uns resultats inmillorables. T’animem 100% a que provis de fer-la i deixis de comprar els canelons ja preparats de la botiga!

No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants

Macarrons a la bolonyesa

Macarrons a la bolonyesa

Pizza de Carbassa

Pizza de carbassa

Massa de pizza, la recepta original italiana

Massa de pizza

Macarrons amb bròquil

Macarrons amb bròquil

Ingredients

Descargar llista compra

Com fer canelons a la catalana o de Sant Esteve pas a pas

  1. Agafem un bol i fiquem els diferents tipus de carn. Amb l’ajuda d’una forquilla aixafem i barregem totes les carns fins a obtenir una barreja més o menys homogènia.
  2. En una fusta pelem i tallem la ceba al estil Brunoise.
  3. En una paella afegim una mica d’oli d’oliva i deixem escalfar a foc mig fins que l’oli estigui ben calent.
  4. Afegim la ceba i deixem cuinar uns 2-3 minuts a foc mig.
  5. Seguidament afegim la barreja de carns de vedella, porc i pollastre. Remenem tot i anem cuinant a foc mig. En aquest punt també podem agregar una mica de sal i de pebre negre.
  6. Es posible que les carns deixin anar aigua. Cuinem tot fins que l’aigua s’hagi evaporat i afegim els 100 grams de tomàquet fregit. Si vols pots emprar tomàquet natural en comptes de fregit per a que la recepta de canelons a la catalana sigui més saludable. Barregem tot i deixem cuinar uns 3 minuts aproximadament.
  7. Retirem del foc i reservem el que acabem de preparar. Seguidament t’explicaré com fer la beixamel.

Com preparar la beixamel pels canelons

  1. Escalfem una paella durant 1 minut i afegim els 100 grams de mantega fins que es fongui.
  2. Agafem una cassola i afegim el litre de llet. Deixem que s'escalfi.
  3. Un cop estigui la mantega fosa afegim la farina. Amb l’ajuda d’unes varetes anem remenant els ingredients per a que quedin ben integrats. Cuinem tot junt 2-3 minuts aproximadament a foc mig.
  4. Passat aquest temps afegim una mica de la llet que hem escalfat prèviament (la resta la mantenim dins la cassola) i barregem tot. Un cop la llet s’hagi integrat repetim el procés uns 3 cops aproximadament. Afegim una mica més de llet i mesclem fins que quedi espès. Seguidament afegim tot dins de la cassola amb la llet sobrant. Barregem tot bé.
  5. Poc a poc veurem com va espessant i agafant la textura típica de la beixamel. En aquest punt podem afegir un toc de nou moscada. Integrem tot bé. Reservem cobrint amb un film el recipient.

Com montar els canelons de Sant Esteve

  1. El primer pas és ficar a preescalfar el forn a 200 ºC. Mentre es comença a escalfar posem una cassola amb aigua al foc fins que bulli. Aquí és on prepararem les làmines de canaló.
  2. Un cop bulli afegim les làmines de canaló. Esperem els minuts que indiqui el paquet. Normalment són uns 5-6 minuts aproximadament.
  3. Agafem una font apta per forn on ficarem els canelons. Afegim una mica de la beixamel que hem preparat anteriorment fins que la cobreixi.
  4. Un cop bullides les làmines, les anem agafant una per una, les deixem esteses i ben obertes. Amb l’ajuda d’una cullera anem ficant el farcit de carns just al centre del canaló. El tanquem i el fiquem de forma que per on hem tancat miri cap abaix del recipient que utilitzarem per fornejar els nostres canelons.
  5. Repetim els procés amb les 16 làmines de canaló (4 per comensal). És molt important que vagis en compte de que tots els canelons quedin ben tancats per evitar que el farciment sorti.
  6. Un cop tinguem tots els canelons ben tancadets i dins de la font, tirem la beixamel restant per sobre, de forma que quedi ben repartida. En aquest punt podem afegir una mica de formatge ratllat per sobre. Vigila no et passis!
  7. Afegim la safata amb els canelons dins del forn prèviament escalfat. Deixem cuinar durant uns 25 minuts aproximadament fins que estiguin torradets per sobre.
  8. Ja només queda servir els canelons i disfrutar d’aquest deliciós plat. Recordar que si sou més gent, només cal multiplicar les quantitats per la gent que sigueu. Per exemple, si sou 8 persones s’ha de multiplicar els ingredients esmentats en aquesta recepta per 2, ja que la recepta d'avui està pensada per 4 comensals.
imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.

Ingredients

Procediment

Més receptes

X

És gratis! Uneix-te a la nostra increïble comunitat de cuina catalana

Descobreix al nostre butlletí gastronòmic receptes exclusives i secrets culinaris que portaran la teva cuina al següent nivell.

Aquesta recepta pot contenir els al·lèrgens següents: