recepta de iuca o mandioca fregida amb salsa d'all

Recepta de iuca fregida

Avui porto al blog un dels meus nous descobriments d'aquest any, la iuca. Aquest tubercle és l'arrel d'una planta cultivada en molts països de Sud-Amèrica, Àfrica i Oceania. En aquests països el seu consum és molt habitual ja que es tracta d'un aliment molt econòmic i que aporta molta energia al cos.

A Espanya encara no és tan coneguda, però poc a poc està guanyant més adeptes. Fa uns mesos vaig sentir parlar molt bé de la iuca (també coneguda en alguns països com mandioca) i quan vaig tenir l'oportunitat la vaig provar. Recordo que va ser en un restaurant veneçolà del centre de Barcelona.

Juntament amb unes arepas de carn ens vam demanar uns xips de iuca fregida amb salsa d'all i coriandre. Estava boníssima! A més, no conté gluten, que és perfecta per a persones intolerants a aquest.

Té un alt percentatge de carbohidrats de lenta absorció i fibra fet que fa que sigui un aliment molt adequat per cuidar la nostra panxa.

Uns dies després la vaig cuinar a casa. És molt senzilla de preparar i amb la salsa de coriandre queda exquisida. El més important és treure molt bé la pell i cuinar la mandioca l'estona necessària ja que pot contenir certs compostos tòxics si la prenem crua i amb pell.

Un altre punt important de la recepta és deixar-la el temps adequat fregint en el foc. L'objectiu és que els xips quedin ben cruixents per fora, però mantenint la suavitat al seu interior. Per això, quan veiem que els trossos comencen a estar daurats, hem de comprovar el seu interior amb un cobert i si veiem que per fora aquesta cruixent i per dins tendre és moment de treure-les de foc.

He de reconèixer que aquesta manera de preparar la mandioca està deliciosa però no és la més saludable. Si prefereixes un plat més sa pots provar la nostra recepta de iuca al forn .

Per cert, no t'oblidis de preparar la salsa a base de coriandre, all i maionesa per acompanyar els teus xips!

No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants

Cigrons amb espinacs

Cigrons amb espinacs

Truita de carbassó

Truita de carbassó

Vichyssoise, la crema de porros i patata per menjar freda o calenta

Crema de porros o vichyssoise

Coca de recapte, la recepta clàssica de verdura escalivada sobre massa casolana

Coca de recapte

Ingredients pels xips de iuca

Descargar llista compra

Ingredients per a la salsa de coriandre i all

Descargar llista compra

Com preparar iuca fregida

  1. El primer pas d'aquesta recepta és treure la pell de la mandioca. Si l'has comprat fresca continua llegint. Si les adquirit congelada pots saltar-te els següents passos fins que la fiquem a l'olla per estovar.
  2. Per treure la pell d'aquest tubercle recomanem fer servir un bon pelador ja que té una pell bastant dura i és important treure’n la seva totalitat ja que pot obtenir alguns components lleugerament tòxics.
  3. Tallem les mandioques per la meitat i posem aigua en una olla a foc alt fins que bulli.
  4. Un cop l'aigua estigui bullint afegim els trossos de iuca dins l'aigua i deixem coure durant 20-25 minuts a foc mitjà. L'objectiu d'aquest passa és estovar les peces de mandioca.
  5. Un cop passat aquest temps comprovem que els trossos de tubercle estiguin tovets. Per aquest pas podem fer servir un cobert. Si podem perforar bé la iuca vol dir que està tendra.
  6. Un cop estigui tova traiem el bri del mig i les tallem en forma de xips.
  7. En una paella posem abundant oli i deixem a foc mitjà fins que estigui ben calent.
  8. Quan l'oli estigui calent hi afegim els xips de iuca o mandioca a la paella i comencem a fregir. És important que durant aquest procés anem girant les peces de iuca per assegurar-nos una cocció uniforme dels trossos d'arrel.
  9. Agafem un plat i posem paper de cuina absorbent on posarem la iuca fregida per eliminar els excedents d'oli i treure-li les calories extra.
  10. Un cop els trossets de mandioca estiguin ben daurats els traiem i els posem a sobre de el paper absorbent que hem preparat.
  11. Ja només queda servir la iuca fregida en un plat i acompanyar-la d'una deliciosa salsa de maionesa i de coriandre. Seguidament t'expliquem com preparar una exquisida salsa preparada a força de coriandre i all per acompanyar aquest plat.

Com cuinar la salsa de coriandre per a la mandioca fregida

  1. En un bol piquem els grans d'all i les fulles de coriandre
  2. En el mateix recipient on hem picat els alls i el coriandre afegim la maionesa (millor si és light per evitar posar calories de més en la nostra recepta), el iogurt natural, el suc de llimona i el vinagre de poma. Si cal podem afegir una mica de sal a la barreja.
  3. Barregem bé els ingredients. Jo recomano fer servir una batedora elèctrica per estalviar temps i esforç.
  4. Un cop preparada la salsa la podem deixar a la nevera uns 10 minuts.
  5. Ja podem servir la nostra recepta de iuca fregida amb aquesta salsa de coriandre i all!
pas a pas de la preparacio de la iuca fregida
imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.

Ingredients

Procediment

Més receptes

X

És gratis! Uneix-te a la nostra increïble comunitat de cuina catalana

Descobreix al nostre butlletí gastronòmic receptes exclusives i secrets culinaris que portaran la teva cuina al següent nivell.

Aquesta recepta pot contenir els al·lèrgens següents: