recepta de calçots al forn amb salsa romesco

Recepta de calçots al forn

M’encanta fer calçotades! Cada any durant l’època de calçots, cada cap de setmana que podem pugem a la masia d’un amic de Valls i ens passem el dia menjant calçots, carn, bevent unes cervesetes i gaudint de la bona companyia.

Les calçotades son una excusa perfecta per reunir-se amb els amics o familiars i passar un dia ben acompanyat amb els que més estimem.

Aquestes cebes tendres son típiques de la localitat de Tarragona de Valls. Sobre el seu origen existeixen diverses histories però la més famosa explica que a finals del segle XIX, un pagès de Valls va ficar al foc unes cebes tendres i va descobrir que estaven delicioses. A principis del següent segle ja s’havia convertit en un plat típic d’aquesta localitat tarragonina.

Els calçots reben aquest nom per la forma com es planten. Es fica només la meitat dins la terra. Aquesta manera de plantar-los es diu calçar.

Normalment aquest plat s’acompanya d’una bona salsa romesco, unes bones llesques de pa, botifarra i unes mongetes. Es un plat típic de la gastronomia catalana.

La recepta que et porto avui es la de calçots fets al forn. Lo ideal es fer-los en una bona barbacoa. Però si no en teniu, igualment podeu gaudir d’una bona calçotada.

També he escrit la recepta de salsa romesco. Es veritat que podem comprar-la ja feta però per un cop que fem una calçotada recomano fer-la de forma casolana. Quedarà molt més bona!

A què esperes? Truca els teus amics o familiars i preparar una gran calçotada aquest cap de setmana!

No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants

Espinacs a la catalana, la recepta perfecta per menjar de forma saludable

Espinacs a la catalana

Pastís de verdures

Pastís de verdures

Moniato cruixent en fregidora d'aire o air fryer

Moniato en fregidora d'aire

Carbassons farcits

Carbassons farcits

Ingredients per la calçotada

Descargar llista compra

Com fer calçots al forn

  1. El primer pas d’aquesta famosa recepta típica de la gastronomia catalana es rentar els calçots per aconseguir una estupenda presentació. Passem un aigua per treure la terra i retirem la primera capa. Seguidament tallem la zona més verda de les fulles i també la punta dels calçots per eliminar les arrels d’aquests.
  2. Un cop ben nets preparem la llar de foc. Si no en tens no pateixis, pots també preparar-los al forn. Precalentem el forn a 250 ºC .
  3. En una graella pel forn anem ficant els calçots un al costat de l’altre intentant que càpiguen tots. Si no es així podem fer varies rondes de fornejat.
  4. Deixem els calçots al forn durant uns 30 minuts a 250 ºC.
  5. En aquest punt mentre esperem a que es cuinin podem anar preparant la salsa romesco per acompanyar els nostres calçots. Pots trobar el pas a pas d’aquest acompanyament a sota d’aquestes instruccions.
  6. Passat els 30 minuts donem la volta als calçots i deixem uns 15 minuts més al forn.
  7. Aquest pas es opcional però a mi m’encanta acompanyar els calçots amb pa de pagès amb all, tomàquet i oli. Agafem llesques i l’untem amb el gra d’all.
  8. Seguidament tallem els tomàquets per la meitat i preparem el pa amb tomàquet. Finalment afegim un rajolí d’un bon oli d’oliva i una mica de sal.
  9. Un cop passat el temps comprovem que els calçots estigui fets. Es important que estiguin tendres per dins però torrats per fora. Si veiem que encara no estan llestos deixem al forn 5-10 minuts més.
  10. Recollim els calçots del forn i els emboliquem amb paper de diari per guardar l’escalfor. Ara podem preparar un altre ronda o servir-los i menjar-nos-els.
  11. Avall tens la recepta de romesco. Recomanem preparar-la nosaltres de manera casolana però si vols estalviar temps a la cuina pots comprar-la feta al supermercat de confiança.

Preparació d’una salsa romesco per acompanyar la calçotada

Uns bons calçots no son res sense una bona salsa de romesco casolana. Passaràs més temps a la cuina ja que preparar aquesta salsa es tarda una mica. No obstant, els resultats que obtindrem seran molt millor que amb una salsa de supermercat. Ja que fem una calçotada un cop l’any esforcem-nos i impressionem els nostres convidats amb aquest romesco!

Ingredients per la salsa romesco

Descargar llista compra

Elaboració de la salsa romesco

  1. En una safata apta pel forn afegim els tomàquets i els grans d’all pelats. Agreguem una rajolí d’oli per sobre i ho deixem fornejar durant 35 minuts a una temperatura de 190º - 200º C.
  2. Deixem les nyores en aigua calenta per facilitar la separació de carn i la pell de la verdura.
  3. Mentre escalivem els tomàquets i l’all pelem les avellanes i les ametlles. Les posem en una vas per batre. Afegim una mica de pebre vermell dolç
  4. Un cop les nyores estiguin tendres les obrim i traiem les llavors de dins amb cura.
  5. Un cop lliures de llavors rasquem per treure tanta polpa com puguem de les nyores. Afegim la polpa al got que hem preparat per batre els ingredients.
  6. Un cop estiguin els tomàquets i l’all ben escalivats els retirem del forn. Pelem els tomàquets i els colem per treure les llavors d’aquests. Posem els tomàquets i els alls al vas.
  7. Afegim un raig de vinagre i un raig de vi blanc. Agreguem també un bon rajolí d’oli d’oliva.
  8. Ja només queda utilitzar la batedora i batre els ingredients fins obtenir una salsa mes o menys homogènia. Provem i rectifiquem amb sal, oli o vinagre.
  9. Ja podem servir els calçots amb una exquisida salsa de romesco!

Com menjar calçots com un professional

Menjar calçots es tot un art. Requereix de practica i segurament al principi no ho farem correctament. Per aquesta raó us deixo uns petits trucs que faran que la vostra primera calçotada no sigui un fracàs.

El primer pas es tenir un bon pitet que ens cobreixi lo màxim possible. Una calçotada consisteix en tacar-nos al màxim per aquesta raó un pitet ens protegirà de deixar la samarreta feta un quadre.

Un punt important es saber pelar-los. Molta gent els intentar pelar agafant-los per la part superior, on estan les fulles. Però la gent experta en calçotades no ho fa així. Per pelar-los correctament els agafem per la punta (on està l’arrel) i pressionem fins que notem que el calçot es separa de la pell.

Un cop ho hem notat simplement estirem per les fulles i veurem com el calçot surt sense problemes ben net. Un cop l’hem tret, agafem la salsa romesco que hem preparat el suquem abundantment.

Una bona salsa romesco serà suficientment melosa per quedar-se enganxada en el calçot. Si s’ha preparat amb massa oli es possible que llisqui i que costi més untar el calçot amb la salsa romesco.

Amb aquestes claus aconseguiràs gaudir d’un exquisit àpat de calçots i salsa romesco i passaràs un excel·lent dia amb els teus familiars o amics.

imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.

Ingredients

Procediment

Més receptes

X

És gratis! Uneix-te a la nostra increïble comunitat de cuina catalana

Descobreix al nostre butlletí gastronòmic receptes exclusives i secrets culinaris que portaran la teva cuina al següent nivell.

Aquesta recepta pot contenir els al·lèrgens següents: