recepta de mandonguilles amb sipia

Recepta de mandonguilles amb sípia i pèsols de la iaia

El plat de mandonguilles o pilotilles amb sípia és la meva recepta de mar i muntanya preferida . La meva àvia me la prepara des de que sóc ben petit ja que és una recepta típica tradicional catalana i la meva àvia és molt de cuinar plats tradicionals.

Per ser sincer, no va ser fins passats els 20 anys que la vaig preparar jo per primer cop. Em feia por ja que estava segur que mai podria arribar al nivell de exquisidesa de la meva àvia.

No obstant, finalment em vaig atrevir a preparar les mandonguilles amb sípia . Amb la meva iaia al costat vigilant, és clar. Haig de dir que van sortir més bones del que em pensava i finalment vaig afegir aquest plat al meu calendari de receptes.

En aquesta recepta t’explicaré pas a pas com preparar unes delicioses mandonguilles amb sípia i pèsols. A més, també aprendràs a fer una deliciosa picada a base d’ametlles, safrà i all que li donarà un toc deliciós al plat.

Si t’agraden les receptes de carn o peix llavors no et pots perdre les mandonguilles a la jardinera , el nostre exquisit estofat de vedella , el nostre arròs negre amb sípia o la recepta de suquet de peix .

No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants

Conill a la cassola, la recepta perfecta per un dinar de diumenge

Conill a la cassola

Peus de porc a la catalana, la recepta tradicional en salsa que t’enamorarà

Peus de porc en salsa

Galtes de porc al forn

Galtes de porc al forn

Llata de vedella amb bolets: el guisat perfecte per a la tardor

Llata de vedella amb bolets

Ingredients

Descargar llista compra

Com preparar les mandonguilles pas a pas

  1. El primer pas es remullar la llesca de pa de pagès amb la llet fins que quedi ben moll. Fem una pasta i la fiquem en un bol. Piquem 2 dels alls i reservem.
  2. En el bol on hem deixat el pa remullat afegim els 200 grams de carn picada de porc i els 200 grams de carn picada de vedella. Afegim també els alls picadets, el julivert, una mica de pebre negre i un polsim de sal. Agreguem també l’ou i barregem tota la masa amb una forquilla fins que quedi tot mesclat.
  3. Ara és la hora de fer les pilotetes. En un plat fiquem la farina, anem agafant una mica de la masa de las mandonguilles i intentem fer una forma lo més esfèrica possible. Les rebosem amb la farina i les reservem en el mateix plat. Hem de repetir el procés fins que ja no quedi més carn.
  4. Agafem una paella, fiquem abundant oli i deixem escalfar. Fiquem les mandonguilles i les fregim per ambdues cares. A mida que es vagin fent les traiem i les col·loquem en un plat amb paper absorbent. El següent pas es preparar el sofregit amb la sípia i els pèsols.

Com fer el guisat amb la sípia i pèsols

  1. Agafem la ceba i la tallem a trossets petits. En aquest punt podem agafar els pèsols congelats i ficar-los amb aigua i sal al foc per a ques es vagin descongelant. Un cop estiguin cuits els traiem i guardem.
  2. Rentem els tomàquets i els ratllem amb un ratllador. Col·loquem el tomàquet resultant en un bol i reservem.
  3. Ha arribat el moment de netejar bé la sípia i tallar-la en daus.
  4. Un cop preparat, en una paella o cassola posem una mica d’oli i deixem que s’escalfi. Un cop calent posem l’all i la ceba i els cuinem una mica fins que estiguin tovets.
  5. Tot seguit afegim el tomàquet i deixem cuinar uns 5-10 minuts a foc mitjà fins que s’evapori una mica l’excés de líquid.
  6. Passat aquest temps afegim els 500 grams de sípia tallada a daus i agreguem un raig d’aigua o de caldo de pollastre.
  7. Ara és qüestió de deixar cuinar tot. El temps estimat que tarda en cuinar-se son 15-20 minuts. Lo important és que la sípia quedi ben tendre així que lo millor que podem fer és anar comprovant l’estat de la sípia cada 5 minuts fins que quedi al punt que ens agrada. També és important que la salsa quedi espesa i no molt líquida.

Preparació de la picada

  1. Mentre es cuina el guisat prepararem la picada. En un morter afegim les 12 ametlles, els alls, les hebres de safrà i unes fulles de julivert fresc. Piquem tot amb la mà de morter i reservem.

Presentació final de las mandonguilles amb sípia

  1. Un cop passats els 15-20 minuts ja podem apagar el foc i afegir els pèsols i les mandonguilles a la paella on hem cuinat la salsa de tomàquet i sípia.
  2. Ara afegim la picada per tot el guisat. La picada será el que marcará la diferencia en aquesta recepta de pilotilles amb sípia. És important escampar-la bé per tota la salsa.
  3. Provem la salsa, rectifiquem afegint una mica més de sal o pebre si és necessari i ja podem servir-la. Aquesta recepta está pensada per 4 comensals. Així que agafem 4 plats i afegim mandonguilles amb la sípia i la salsa amb pèsols.
imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.

Ingredients

Procediment

Més receptes

X

És gratis! Uneix-te a la nostra increïble comunitat de cuina catalana

Descobreix al nostre butlletí gastronòmic receptes exclusives i secrets culinaris que portaran la teva cuina al següent nivell.

Aquesta recepta pot contenir els al·lèrgens següents: